Família Torres Penedès Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Albert Escofet (responsable de la vinya) i Albert Llopart (enòleg de Torres Penedès)

Finca Sota l’Hort (Castell de la Bleda)

Quallat de la Moneu

seguirem l’anyada de la Moneu, varietat recuperada que forma part del cupatge del Clos Ancestral

Pacs del Penedès/Redacció, 31 de maig de 2024

Arribem al Castell de la Bleda en un matí primaveral, on la vinya i el Penedès verdegen i reviscolen després de les últimes pluges. Impressiona una mica pensar que en aquest indret on ara ens trobem, la vinya i el vi hi han tingut una presència continuada des de fa més de 2000 anys. Generacions i generacions d’avis, fills i néts que han conreat la terra i n’han tret el fruit des dels ibers fins arribar als nostres dies.

Aquesta finca de 16 hectàrees que inclou l’edifici del Castell ( del s.XVII però on s’hi han trobat restes romanes i iberes fins els segles V a.C) és a tocar mateix del centre de visites de Família Torres a Pacs del Penedès, tot i que pertany al terme de Santa Margarida i els Monjos, i des d’allà gaudim d’unes vistes precioses de Vilafranca i la part meridional de l’Alt Penedès.

La Moneu
L’Albert Escofet, responsable de la vinya, i l’Albert Llopart, enòleg del Celler, m’expliquen com ja fa més de 40 anys que l’Empresa va apostar fort per la recuperació de varietats de raïm “perdudes”, d’una banda, per preservar el nostre patrimoni agrari i de l’altra, per descobrir varietats pre-filoxèriques que haguessin sobreviscut en marges o boscs, i que tinguessin aptitud per adaptar-se al nou escenari derivat del canvi climàtic.

Així és com l’any 1998, al “Coster de Moneu” del municipi de Querol, hi localitzen una varietat oblidada a la que li posaran el nom de l’indret on va ser trobada.

Després, anys de proves, primer a la planta pilot que Família Torres té a Sant Martí Sarroca: plantar la vinya, conrear-la, collir i primeres microvinificacions. En constatar-ne el potencial, la investigació de camp i bodega segueix a l’Aranyó (Les Garrigues) i serà ja al 2016 quan la Moneu s’empelta en ceps vells de la Bleda per afermar-ne la seva aptitud i potencial.

La Moneu al Castell de la Bleda
La Moneu és una varietat poc productiva, de cicle llarg, amb la verema a finals de setembre fins a principis d’octubre.
La parcel·la que seguirem és la de Sota l’Hort, la més antiga de Moneu, i la seva germana, més jove i a tocar l’una de l’altra. Les dues plantades en vas, en sòls francs, amb important component càlcic i terres moderadament profundes, on hi abunden les argiles que retenen millor al poca aigua disponible.


L’Albert Escofet remarca que, des de l’any 2021 aquí a La Bleda, Família Torres hi practica una viticultura regenerativa, amb coberta vegetal, tot l’any, deixant els “lloms” nets i fent una passada de cavadores inter-ceps per cavar el llom a la primavera i estiu.
Enguany porten 180-190 litres de pluja, molt millor que l’any passat, i la Moneu ho agraeix tot i que, com diu l’Albert, és una varietat que s’ha comportat molt bé davant la sequera del 2022-2023. Tot i això, el rendiment per hectàrea, va caure d’uns 4-5.000Kg/Ha a 3-4.000Kg/Ha.
L’adob és orgànica i enguany han fet poda curta, de supervivència per preservar la planta abans que la producció. Ara, ja han fet la primera esporgada de bessons i sarments i un cop granat, faran un despampolat per afavorir l’aireació del fruit.

Clos Ancestral
L’Albert Llopart, l’enòleg, fa èmfasi amb el treball precís que es fa amb aquest fi: des de la collita a ritme de cadascuna de les parcel·les a les vinificacions individualitzades de parcel·la i varietat. També, al celler, cal parlar d’una pluralitat de processos enològics: acer inox, àmfores, bótes de 3er i 4t any de 300 litres…; la malolàctica d’uns 10 mesos també per separat segons parcel·la/varietat i només al final es fa el cupatge i l’embotellat. Després un repòs de 6 a 10 mesos a l’ampolla fins que el vi sortirà al mercat.

A mesura que han après més de la Moneu i alhora han augmentat les hectàrees plantades amb aquesta varietat, la seva importància al cupatge del Clos Ancestral ha anat pujant: d’un 20% a l’anyada 2019 al 45% a l’anyada de la 2022.

Saber-ne més?
>> web:
Família Torres
>>
Instagram Família Torres

Saber-ne més de Família Torres a paísdevins.
>> https://paisdevins.com/la-innovacio-de-familia-torres-a-la-bwine-week/
>> https://paisdevins.com/familia-torres-presenta-gonfaus-2021/

Família Torres Penedès, Clos Ancestral


El PRESERVEM LA HISTÒRIA, PROTEGIM LA TERRA  
Fa més de 2.000 anys que existeix la viticultura al voltant del Castell de la Bleda, al cor del Penedès, on s’han trobat vestigis ibers, romans, medievals i de just abans de la fil·loxera. Des de principis dels anys 80, treballem en la recuperació de varietats ancestrals per contribuir a recuperar el patrimoni vitícola de Catalunya i cercar solucions enfront del canvi climàtic. Amb el temps, hem constatat que algunes d’elles, a més de mostrar un gran potencial enològic, són extremadament resistents a les altes temperatures i a la sequera. En el cas de la moneu, una varietat ancestral originària del Penedès, que hem reintroduït plantant-la a la finca del Castell de la Bleda, i que ara incorporem al cupatge del Clos Ancestral. 

Origen
El Castell de la Bleda, ubicat a prop de la nostra emblemàtica vinya de Mas La Plana, a la subzona dels Turons de Vilafranca, és una finca catalogada ‘Bé cultural d’interès nacional’, erigida sobre els vestigis d’un castell medieval i el passat vitícola de la qual es remunta al període ibèric. La vinya de 16 hectàrees, sobre sòls profunds, de textura franca, està consagrat principalment al conreu i estudi de la moneu.  

DO Penedès
Amb 2.700 anys d’història vitivinícola a les espatlles, la qual cosa la converteix  en la regió vitivinícola més antiga de Catalunya, la DO Penedès és àmplia i oberta i s’estén al llarg de la franja del territori entre la mar i la muntanya, a mig camí entre Barcelona i Tarragona. La influència del sol i de la mar Mediterrània fan del Penedès un territori privilegiat per al conreu de la vinya. De la seva singularitat neix la diversitat dels vins DO Penedès. Mil sabors i aromes són el fruit de les diferències climàtiques, paisatgístiques i dels seus sòls.

Vi negre ecològic, collita 2021
Varietats
Moneu, tempranillo (ull de llebre) i garnatxa

Nota de tast
Color cirera ben cobert (capa impressionant). Delicat en nas, amb fines
notes florals (violeta) i afruitades (confitura de grosella). Lleuger,
agradable, amb un pas fàcil en boca.

Elaboració
Temps de maceració: 5 dies
Tipus de fermentació:
En dipòsits d’acer inoxidable sota control de temperatura. Fermentació malolàctica en inoxidable i en bota de segon us.
Temps de fermentació alcohòlica: 10 dies
Temperatura de fermentació: 25ºC
Criança:
Aproximadament un 60% del vi en bota de segon ús durant 10 mesos, la resta en acer inoxidable. Una part de la criança de la varietat moneu es realitza en tenalles i àmfores.
Embotellat: Juny de 2022

DADES TÈCNIQUES
Grau alcohòlic: 14% vol.
pH: 3,6 g/L
Acidesa total: 4,7 g/L (à. tartàric)
Sucres residuals: <0,5 g/L
Informació sobre al·lèrgens: Conté sulfits
Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els propers: 5 anys

TERROIR
Sòl

Els sòls on es conrea la varietat moneu són profunds, de textura franca i de color marró groguenc. Pobres en matèria orgànica i amb un contingut elevat de carbonat càlcic. Les varietats ull de llebre i garnatxa es conreen en sòls de tipus
argilocalcari.

Climatologia
L’any 2021 va ser un dels més secs a la zona del Penedès. Durant el cicle vegetatiu les precipitacions van ser mínimes. A començaments de la verema hi va haver un període de precipitacions que juntament amb les humitats del matí la van condicionar per l’aparició d’alguns focus de botritis.
D’altra banda, el 2021 va ser un any de temperatures variables, amb un mes de febrer molt càlid que va avançar l’inici del cicle vegetatiu però amb un inici de primavera fred. Durant l’estiu les temperatures màximes van ser elevades, però
les mínimes van estar dins de la normalitat i amb un final de cicle vegetatiu més fred del que és habitual.
Pluviometria
Total anual (anyada actual): 418 mm
Temperatura
Mitjana anual (anyada actual 15ª C

Gastronomia
La finesa i la versatilitat d’aquest vi permeten maridar-lo amb una varietat
de formatges semi-curats i embotits, amb receptes de carns magres -talls
com el filet o el rodó- i peixos amb salses a base de crema o mantega.
També amb plats d’arròs com la paella de muntanya o el risotto de bolets.

Temperatura de servei ideal: 14 a 16 ºC


Reconeixements
92 punts, James Suckling


PVP aprox. 17€

>> Podeu comprar-lo aquí