Ritme Celler Anyada 2024

seguim l’anyada al Priorat

Albert Jané (Ritme Celler- Vinya Sellongues)

Vinya Sellongues (La Vilella Alta)

Quallat de la carinyena

vinya molt vella de carinyena d’on prové el Sellongues

La Vilella alta/Redacció, 17 de juny de 2024

Mentre fem la carretera, L’Albert em va explicant la seva passió pel Priorat i em va ensenyant les terrasses abandonades que ara ja són bosc, un testimoni mut de quan aquesta comarca da assolir 10.000 hectàrees de vinya a finals del segle XIX.
Després la fil·loxera començaria a marcar el declivi vitícola del Priorat, agreujat pel poc valor que es donava el raïm i a la feina dels pagesos d’aquí.
Va ser l’any 2010 quan l’Albert per poder fer realitat el seu somni de conrear vinya i elaborar els seus propis vins de llicorella, comença compartint espai i instal·lacions amb la Cooperativa de Poboleda fins que, uns anys després, va poder aixecar el seu propi celler a la Vilella Alta.

La Vinya de Sellongues
L’any 2019 va poder comprar una preciosa vinya en coster registrada del 1920. És a dir, més que centenària. La vinya té dues hectàrees en total de les quals una mica menys de la meitat està formada per aquests ceps de més de 100 anys i la resta, l’Albert la va replantar respectant el coster i l’ecosistema històric i natural.

Una vegada a l’any hi fa una llaurada amb matxo. Malgrat que les vinyes d’aquesta comarca estan ja acostumades a poca pluja i condicions extremes de molta calor a l’estiu i fred intens a l’hivern, la sequera dels darrers tres anys les està fent patir de valent. Per sort, l’Ajuntament de la Vila ja va buidar la piscina municipal deixant que els viticultors aprofitessin aquesta aigua per fer un reg puntual a cada cep.
De gener a juny l’Albert em diu que hi han caigut un 150-160 litres i si d’ara en endavant van caient alguns xàfecs d’estiu, la collita podrà tirar endavant. Cal tenir en compte que són ceps molt bells en uns terrenys molt pobres on la llicorella ho domina tot i per tant, estan acostumats a patir i a fer produccions molt baixes ( al voltant de 400 500 g de raïm per cep).


Saber-ne més?
>> web:
Ritme Celler
>>
https://www.instagram.com/ritmeceller/

Ritme Celler, Sellongues 2022

D.O.Q Priorat
Sellongues es el nom d’una vinya molt especial, un coster de Carinyena plantat el 1920 a la partida Sellongues a la Vilella Alta. Els ceps vells, recargolats que han patit durant molts anys produeixen molt poc (uns 300 a 500 grams per cep) donant un fruit intens, meravellós que ens deixa tastar la historia del celler.

El vi és envellit 12 mesos en botes de 400 litres de roure francès i una àmfora de fang d’uns 125 litres.
Embotellat al Febrer de 2024.
Vi en conversió a ecològic.
Varietats
100% Carinyena

NOTA DE TAST
Color viu vermellós. Fruita vermella fresca, aromes balsàmics amb les espècies del romaní, fonoll. Intensa boca fresca amb tanins fins. Boca potent, saborós, mineral, fresc i elegant amb tanins madurs.

PREMIS.
Sellongues 2022
94/100 punts Robert Parker The Wine Advocate 2024