Família Torres Purgatori Vins Anyada 2024

seguim l’anyada a Les Garrigues

David Barriche (Família Torres Purgatori)

Finca Pla d’Argelaga

El quallat de la garnatxa

Vinya vella plantada amb varietat garnatxa d’on prové el vi Purgatori negre ecològic

L’Aranyó, Les Garrigues-DO Costers del Segre /Redacció, 7 de juny de 2024

A l’Aranyó de les Garrigues el clima és dur: sec, tòrrid a l’estiu i fred a l’hivern. En una de les comarques més seques de Catalunya, el paisatge i els conreus s’hi han adaptat al llarg dels segles. Oliveres arbequines, ametllers i vinyes que en sòls pobres i amb poca aigua fan poca producció però una alta expressió del fruit.

A finals dels noranta, Família Torres compra les gairebé 800 hectàrees del “Purgatori”, l’antiga finca dels “Desterrats”, monjos de Montserrat que havien de fer penitència i hi vivien i treballaven expiant les faltes comeses.
D’aquestes, unes 220 hectàrees són ara de vinya, la resta bàsicament olivera i bosc.
L’any 2001, Família Torres comença a plantar-hi les primeres varietats de raïm, sobretot, garnatxa negra i carinyena a les que posteriorment s’hi ha afegit l’ancestral “Gonfaus”, recuperada per la Família i que ha demostrat una adaptació magnífica a aquest clima extrem.

Pla de l’Argelaga
En David Barriche, enòleg del Celler, ens proposa fer el seguiment de la garnatxa d’aquest indret situat a una alçada superior als 500 metres, en sòls més calcaris que argilosos i que donen una acidesa remarcable al raïm. La vinya situada en alçada permet unes vistes excepcionals de tota la comarca, amb el Bessons en primer terme i cap al nord, fins els Pirineus.
Aquí els sòls són predominantment calcaris, poc argilosos i això comporta una millor acidesa del raïm. La verema s’acostuma a fer la primera quinzena d’octubre, cap al Pilar em concreta en David.
Des de fa uns 4 anys practiquen la viticultura regenerativa que sumada al reg de suport sota terra, els ha suposat un estalvi considerable de l’aigua necessària per a la vinya. El clima aquí més que sec, és àrid, desèrtic i així, enguany solament han recollit entre 70-80 litres de pluja de gener a primers de juny.
Els rendiments per hectàrea són baixos, al voltant de 5-6000kg i aquest 2024, la brotació ha estat bona però el quallat més difícil (típic també de la garnatxa).
A la vinya hi tenen sensors per controlar l’estrès hídric de la planta, però en David ens explica que han de fer una viticultura de molta precisió adaptant-se a les particularitats de cada parcel·la des de la poda a la verema. Sobre aquesta última ens diu que és una època caòtica en el sentit que els exigeix un esforç intens per separar parcel·les, varietats en la collita i les fermentacions al celler també per separat i és que, l’ extensió de la finca, les diferents alçades/orientacions de les parcel·les, varietats…els obliga a treballar de manera molt personalitzada.

L’anyada a aquestes alçades es presenta bé, ni han tingut glaçades tardanes ni de moment, cops de calor.


Saber-ne més?
>> web: https://www.torres.es/ca
>>
https://www.instagram.com/brumavins/

Família Torres Purgatori, Purgatori negre ecològic

LLEGAT
El 1770, l’Abadia de Montserrat va ordenar la construcció de la finca de L’Aranyó, un indret inhòspit i lluny del monestir, en una zona coneguda pel clima extrem i dures condicions de vida. Allà s’enviaven els frares desobedients, que purgaven la seva penitència llaurant aquesta terra. Hi van descobrir un terrer amb bon potencial per elaborar un vi superior. Segons la llegenda, grans barrils desapareixien misteriosament. Alguns deien que els àngels se’ls enduien a les altures.

COLLITA: 2021
TIPUS DE VI: Vi negre ecològic
DO: Costers del Segre
VARIETATS: Garnatxa i carinyena
ELABORACIÓ
Temps de maceració: 8-12 dies
Tipus de fermentació: F. alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable.
Fermentació malolàctica 100% en bota
Temps de fermentació alcohòlica: 8-15 dies
Temperatura de fermentació: 22-24ºC
Criança: 100% en botes durant 9-12 mesos (30% roure nou francès de Nevers)
DADES TÈCNIQUES
Grau alcohòlic: 14,5% vol.
pH: 3,81
Acidesa total: 5,36 g/L (à. tartàric)
Sucres residuals: 0,4 g/L – Dades internes –
Informació sobre al·lèrgens: Conté sulfits
Conservat en bones condicions mantindrà el seu potencial en els propers: 10 anys

TERROIR
Superfície
Finca de 200 ha, de les quals 50 ha es destinen a Purgatori
Sòl
Sòls molt profunds, ben drenats i de textura moderadament fina, on dominen els llims. En superfície, no pedregosos, sense graves i de color marró groguenc fosc. Aquests sòls tenen un contingut en matèria orgànica baix i un contingut en carbonat càlcic molt alt.

Meteorologia
El 2021, en general, va ser un any poc plujós, però amb una nevada que a la part alta de la finca va arribar als 70 cm de neu acumulada, fet que va propiciar un molt bon desenvolupament vegetatiu dels ceps.
D’altra banda, les temperatures van estar dins de la normalitat, amb un mes de febrer més càlid que va influir en
l’avançament de l’inici de la verema.
Pluviometria
Total anual (anyada actual): 238 mm
Temperatura
Mitjana anual (anyada actual): 14,5ºC

PREMIS
· 91 punts, JamesSuckling.com 2023 (Hong Kong)

P.V.P 33,80€
Podeu comprar-lo aquí