Família Torres Priorat Anyada 2024

seguim l’anyada al Priorat

Jordi Foraster (Família Torres Priorat)

La llicorella del Priorat

La Giberga, origen del Salmos

Quallat de la garnatxa negra

vinya molt vella de garnatxa i carinyena d’on prové el Salmos, Vi de Vila de Porrera

Porrera/Redacció, 4 de juny de 2024

Mentre el cotxe s’enfila des de la Vila de Porrera cap a la Vinya de la Giberga, en Jordi Foraster, l’enòleg de Família Torres al Priorat ens detalla la situació dramàtica que viu la vinya a tota la comarca per culpa de la sequera dels darrers anys.

Si bé és una terra acostumada a poca pluja, el període actua és, malauradament, excepcional. I pateix tota la vinya, però de manera més intensa la vella perquè la manca de precipitació ha assecat el subsòl i la poca pluja caiguda enguany pràcticament no hi ha arribat.
En arribar-hi, en Jordi s’atura per mostrar-nos la característica llicorella de la DOQ Priorat i com les arrels s’obren pas pedra avall a la recerca de terra i aigua.

La Giberga
La Finca, dalt del Coll de Porrera, va ser comprada per la Família Torres als anys 90 quan sobretot, era un garbuix de matolls i alguns ceps abandonats. Entre els anys 97 i 99 hi planten vinya – garnatxa i carinyena-, després de condicionar el terreny, garnatxa, a les zones més fresques, per allargar el seu cicle maduratiu i carinyena, a les més càlides, perquè aguanta bé el patiment i escurça el cicle.

A la Giberga li practiquen una viticultura de mínima intervenció en progressió cap a la regenerativa. Enguany hi han fet una llaurada aquest mes de maig per poder aprofitar millor al poca aigua de pluja que pugui caure. En Jordi ens detalla la difícil situació en que es troben les vinyes de la comarca del Priorat per aquesta sequera extrema en intensitat i durada que està portant algunes vinyes a situacions molt crítiques, amb la mort de ceps i el desànim dels viticultors. Paradoxalment a pocs quilòmetres en línia recta, l’Ebre baixa ben ple i els seus pantans ratllen el 90% de capacitat però la burocràcia impedeix de moment poder disposar d’una mínima aportació d’aigua que seria vital pel futur de tota la comarca,

L’anyada 2023, diu en Jordi, va ser duríssima a tota la DOQ Priorat amb pèrdues de fins a un 30% de la collita en segons quines zones. Des de la tardor passada fins a primers de juny, han recollit uns 200 litres aquí a Porrera, millor que l’anyada anterior però encara insuficients per donar la volta al greu dèficit acumulat.
De moment la brotada dels ceps ha sigut generosa però amb poc raïm i, sobretot en la garnatxa amb un quallat difícil. Ara només resta, esperar una pluja que reviscoli la vinya i torni l’esperança a la seva gent.

Saber-ne més?
>> web:
Família Torres Priorat
>>
https://www.instagram.com/familiatorres1870/

Família Torres Priorat, Salmos Porrera

D.O.Q Priorat
Vi negre criança
FORÇA I ELEGÀNCIA AL PRIORAT 
Salmos és un homenatge als monjos de la Cartoixa d’Escaladei que l’any 1194 van arribar al Priorat i hi van introduir el conreu de la vinya. S’elabora amb raïms procedents majoritàriament de la nostra vinya anomenada ‘La Giberga’, a Porrera, un paisatge bonic disposat en terrasses sobre sòls de pedra llicorella, amb fortes oscil·lacions tèrmiques entre la nit i el dia, que contribueixen a l’encant d’aquest vi. 

Varietats
Carinyena i garnatxa

ELABORACIÓ.
Temps de maceració: 10-11 dies
Tipus de fermentació: En dipòsits d’acer inoxidable sota control de
temperatura i fermentació malolàctica en botes de roure francès
Temps de fermentació alcohòlica: 1 setmana aproximadament
Temperatura de fermentació: 24-25ºC
Criança: 70 % en botes de roure francès durant 14 mesos (20 % nou).
30 % en fudres de roure francès de 30 hl.

NOTA DE TAST.
D’un atractiu color cirera fosc. En nas és intens i interessant. A la seva riquesa fruitada (confitura de gerds) s’hi suma un desplegament d’aromes madures (figues, panses) sobre un fons que recorda el coco i el massapà (ametlles). En boca és seductor, elegant, amb un taní finíssim i perfumat que es perllonga en tot el recurregut, entre matisos torrats i de fustes nobles (roure, cedre).

MARIDATGE
Acompanya molt bé tant plats de caça com xai rostit i verdures a la graella. Gran maridatge amb receptes de cocció lenta amb cérvol, porc senglar i llebre són un gran maridatge. Tasteu-lo amb formatges d’ovella madurats, com el manxego.

Serviu-lo entre 16-18 ºC.

PREMIS.
93 punts, Vivir el vino 365 vinos al año 2024 (Espanya)
92 punts, Proensa 2024 (Espanya)
93 punts Peñin
93 punts James Suckling

P.V.P. 29,70€

Podeu comprar-lo aquí