seguim l’anyada als Costers d’Ordal
Eudald Massana, Vinya de l’Avi Ton
una vinya vella de Xarel·lo del 1945, conreada amb viticultura biodinàmica i que demostra la seva resiliència després de patir un cicle de sequera excepcional
Sant Pau d’Ordal/Redacció, 22 de juliol de 2024
Entre la primera visita aquest darrer mes de maig i la d’ara, moltes coses essencials han canviat a les vinyes del Penedès i també, és clar, en aquest Celler familiar de Sant Pau d’Ordal : les pluges del començament de la primavera, es van consolidar els últims dies de maig i durant el mes de juny. Pluges molt ben caigudes, de manera constant i reposada durant hores que van permetre que la terra s’amarés de l’aigua que tanta falta li feia. La vinya de l’Avi Ton és extremadament vella, fregant els 90 anys que farà la primavera del 2025 i per tant, les seves arrels fondes és troben a una profunditat que les protegeixen en anys de sequera “normal”, però que s’han trobat amb la terra eixuta per una sequera extrema de tres anys.
L’Eudald m’explica amb dades precises el canvi d’un any per l’altre: del gener a juliol de 2024, han caigut en aquesta Vinya de l’Avi Ton, 326,2 litres amb 13,8 ºC de temperatura mitjana mentre que l’any 2023 per aquesta mateixa data, la temperatura mitjana se situava en els 14,3 ºC i la pluja quedava en uns minsos 168,1 litres.
Mentre passeja per la vinya escrutant els ceps, m’ensenya les vergues que enguany són ben gruixudes i plenes de vitalitat a diferència de l’anyada anterior, on amb la sequera eren gairebé raquítiques. No han fet esporga en verd perquè ja venien d’una poda d’hivern curta i els ceps encara acusen la falta d’aigua. La veritat és que com podeu veure a les imatges de sobre, aquests vells ceps mostren un aspecte majestuós i els gotims de xarel·lo es veuen sans. L’arribada de les pluges ha fet el miracle i les plantes reviscolen amb força. No serà una anyada “completa”normal” degut al patiment hídric dels darrers anys però serà una anyada que qualitativament apunta a molt bona i quantitativament serà millor que la del 2023.
La Vinya de l’Avi Ton (resum de la visita del mes de maig)
D’aquesta vinya en surt el raïm que s’empra per fer el vi emblema de la casa i el primer vi de xarel·lo mereixedor de la categoria de Vi de Finca Qualificada al Penedès i Catalunya.
La vinya data del 1945, amb peu Lot ( el porta-empelt americà Rupestris Lot que es va fer servir per superar la plaga de la fil·loxera) i que es tracta d’un clon de xarel·lo molt especial, que no es brima bé (no es fecunda bé) i que per això li fan una poda deixant una verga llarga.
La vinya fa 1,3 hectàrees, amb un sòl argilo-calcari, on hi predomina la component calcària i on s’hi troben fòssils marins abundants; l’orientació és est-oest tot i que la perfecta insolació del terreny no en fa una característica essencial en el creixement de la planta.
Un cop som sobre el terreny, impressionen alhora dues imatges contradictòries: la majestuositat i força dels ceps que han sobreviscut aquests dos anys llargs de sequera i la tristesa d’alguns dels ceps que han mort per la seva culpa.
D’octubre a març deixen la terra completament en repòs. A l’hivern han practicat una poda de supervivència, un màxim 2 borrons per mirar de salvar el cep si la sequera continuava. A finals de maig, l’aigua que ha caigut – uns 200 litres aquí a Sant Pau d’Ordal, el mateix que en tot el 2023!-, ha servit per permetre una bona brotada de la vinya i que alguns dels ceps que es donaven per morts rebrotin pel peu. Malgrat tot, no serà una collita normal degut a les condicions d’estres hídric acumulat: d’uns 5.000 kg en una anyada normal, a la meitat enguany.
La viticultura que practiquen és biodinàmica, ara amb certificació Demeter, però l’Eudald ja la venia practicant de fa anys per convicció.
El respecte al cicles naturals i la integració de la vinya en el seu paisatge, l’ús d’adobs orgànics, les cobertes vegetals per aconseguir una terra plena de vida i equilibrada és fonamental en la feina d’aquest Celler familiar.
Saber-ne més?
web: Eudald Massana
https://www.instagram.com/cellereudaldmassana/
![Eudald-Massana](https://paisdevins.com/wp-content/uploads/2023/12/Eudald-Massana-avi-ton-xarello-penedes-1-e1701421153651.jpg)
Eudald Massana Avi Ton. Vi de Finca Qualificada
El primer vi de la varietat autòctona Xarel·lo en assolir la categoria de Vi de Finca Qualificada
i un homenatge al pare de l’Eudald Massana.
Blanc 2022. DO Penedès.
Varietats
100% Xarel·lo de vinya vella
Vi de Finca Qualificada procedent de la vinya de l’Avi Ton, plantada amb la varietat Xarel·lo el 1945 per Ton Massana, 8a generació de la família a la finca. És una vinya de més de 78 anys amb molt baixa producció i de terrer calcari.
Nota de Tast
Vi de color daurat pàl•lid amb tonalitats brillants. En nas, els aromes florals,fruites madures (pinya, codony, compota) i torrats.. En boca notes minerals i característiques especiades particulars de la Xarel·lo de vinyes velles. És un vi equilibrat amb cos; glicèric i untuós, al igual que fresc.
Maridatge
Canelons d’aviram (capó, pularda) peix al forn, caldereta; arrossos amb carn.
Alcohol:12,5º
Serviu entre 10-12ºC.
PVP aprox. 27€
92 punts
>>> Podeu comprar-lo aquí.
Saber-ne més…
>> Eudald Massana Avi Ton 2022- Vi de Finca Qualificada
>> https://paisdevins.com/eudald-massana-obte-la-certificacio-demeter/
>> Verema amb Eudald Massana
La nostra filosofia
Busquem l’equilibri amb el medi i tots els seus actors. La Lluna i els diferents estats biodinàmics del cosmos influeixen en les feines a la vinya. Creiem i respectem la natura i el seu equilibri. Volem formar-ne part. És per això que apostem pel cultiu ecològic i biodinàmic.
Les nostres 4 regles d’or
>>L’agricultura ecològica
Ens permet un respecte ple amb el medi ambient, ja que no utilitzem ni herbicides, ni insecticides, ni productes de síntesi.
>>L’agricultura biodinàmica
Busquem l’equilibri biològic de les plantes i la natura, és per això que respectem el seu cicle, en harmonia amb el medi i la seva diversitat.
>>L’equilibri de les plantes
És l’efecte fulla-fruit, és a dir, l’equilibri de la fruita amb la seva pantalla foliar per aconseguir una bona fotosíntesi.
>>L’equilibri dels residus
Retornar al seu lloc els residus que generem, aconseguint fer un cicle tancat dins la finca i convertir-nos, així, en una empresa sostenible.