Cuscó Berga Anyada 2024

seguim l’anyada al Penedès

Joan i Lluís Cuscó a la Finca Maset del Ferret

Vinya Maset del Ferret (Cuscó Berga)

Gotim de Malvasia de Sitges

Sota arrel, vi de Muscat d’Alexandria

vinyes al Parc Natural del Massís del Garraf

Avinyonet del Penedès/Redacció, 2 de juliol de 2024

Tradició Familiar, Origen, Territori, Identitat aquest és el seu Segell.
Des de finals del segle XIX, la família Cuscó i Esteve practica la viticultura de forma artesanal elaborant els seus propis vins i caves. En l’actualitat, practica l’agricultura ecològica a totes les seves finques.


Al petit i tranquil poble de Les Gunyoles, on acaba la plana penedesenca i comença el Massís del Garraf, hi trobem el Celler familiar Cuscó Berga, en l’actualitat portat pels tres germans que es reparteixen les tasques diàries: Lluís (sommelier), Joan (enòleg) i Jordi (Departament comercial), si bé, en temps de molta feina, tots fan de tot. Un clàssic de les petites empreses familiars on l’especialització no està renyida amb l’arremangar-se sempre que cal.
Amb en Lluís i en Joan i un 4×4 molt vintage, anem cap les vinyes del Maset d’en Ferret, al bell mig del Parc Natural del Garraf, un camí entre bosc i camps de conreu, sobretot, vinya on les olors de pins, romaní, farigola ens acompanyen tothora.

Vinyes al Massís del Garraf
Cuscó Berga concentra una petita producció de 7ha. al cor del Massís del Garraf, on la família aboca tots els seus esforços en elaborar uns Vins Naturals (anomenats d’altres ànimes), de mínima intervenció, sotmesos a una agricultura ecològica i respectuosa, que identifiquen clarament l’origen, el territori i el paisatge en la seva màxima expressió. Son vins aromàtics, refrescants amb notes herbàcies (com el romaní, el fonoll, la farigola…), molta mineralitat del sòls calcaris del Massís del Garraf. Vins singulars, equilibrats i molt Mediterranis.

Seguiment de l’anyada al Mas del Ferret
Fem seguiment de tres parcel·les adjacents les unes amb les altres, envoltades de bosc i situades en feixes al llarg d’una petita vall : la primera és de Muscat, és una vinya de cinc anys de sòls argilós calcaris amb còdols està emparrada per millorar-ne l’oreig i la sanitat però la collita es fa manualment.
Es un vinyer de poca producció i per això mateix, amb un fruit molt concentrat amb les característiques pròpies del Muscat. D’aquesta 1/2 hectàrea en surten només unes 2-2.500 ampolles.

Vinya de xarel·lo
D’aquí ensurt una part del raïm per fer el Cova Gran que és un xarel·lo natural 100% i amb el que fan el cupatge amb el ceps de 70 anys que tenen a la banda de la Plana del Penedès; d’aquest xarel·lo també també en fan el cava premiat amb 90 punts als Premis Decanter.

Malvasia de Sitges
La tercera vinya visitada és de Malvasia de Sitges, vinya d’uns quatre anys emparrada i que mostra ja un aspecte esplèndid amb els gotims allargassats típics d’aquesta varietat.


Un Celler familiar i artesanal
La qualitat dels Vins i Caves del Penedès és un dels seus grans valors diferencials. Es tracta d’un reconeixement nacional i internacional a l’esforç personal i tecnològic del sector vitivinícola que s’ha guanyat a pols la credibilitat del consumidor.
Va ser l’any 1985 en que Josep Cuscó Berga i els seus fills van aconseguir, amb molta dedicació i esperit de superació, edificar el celler actual. Celler de concepció moderna, amb unes condicions excepcionals per a l’obtenció de grans Vins i Caves.

El Celler Cuscó Berga està ubicat en el petit poble de les Gunyoles del municipi d’Avinyonet del Penedès, situat a la part oriental de la comarca del Penedès, on el visitant pot delectar-se amb un dels paisatges més encisadors de la comarca , gaudint de l’espectacular vista del Parc Natural del Massís del Garraf des de la terrassa de mateix celler.

Celler Cuscó Berga ubicat a les portes del Parc Natural del Garraf i únic Celler del Penedès construït  sobre roca calcària natural del Massís del Garraf.
En aquest municipi, unes excavacions arqueològiques realitzades al jaciment del turó de la Font de la Canya, han permès documentar un notable ventall de materials, que relacionen aquest Municipi directament amb la pràctica de la vitivinicultura i el consum del vi a l’època dels fenicis durant el segle VII aC, i és confirma com l’origen de la vinya a Catalunya i un potent centre de mercaderies de l’antiguitat.Saber-ne més?
>> web: Cuscó Berga
>> Instagram:
https://www.instagram.com/cuscoberga/

Cuscó Berga, Cava BN Reserva “Premium” Guarda Superior

Cava Brut Nature Reserva “Premium” 2018 ECO Guarda Superior

Reconeixements
Medalla d’Or Vinari 2021
Decanter World Wine Awards 2024 – 90 Points

Varietats
Macabeu 20%, Xarel·lo 60%, Parellada 20%.

ELABORACIÓ
Mètode tradicional: “ MÉTHODE CHAMPENOISE “ , segona fermentació en ampolla. Es veremen les varietats per separat. El procés del celler s’inicia amb el desrapament del grans del raïm i a continuació es refreda a 8ºC per minimitzar l’oxidació. Tot seguit les baies passen a les premses on es sagna el most flor per escorriment natural que és un 55-60%. Es decanta a dipòsits i és refreda a 6ºC, deixant-lo en repòs durant 24 hores. El most net passa als dipòsits de fermentació que és realitza a 14-15ºC durant tres setmanes. Desprès dels tractaments d’acabat, filtració i estabilització, es realitza el cupatge amb els diferents percentatges, buscant normalment cada any un equilibri de grau i acidesa. A l’hora d’embotellar provoquem la segona fermentació natural amb l’adició de llevat seleccionat i certificat, sucre ecològic de canya blanca i terres naturals. La fermentació dura uns tres mesos a una temperatura de 10-12ºC i després continua en rima per acabant sent un reserva.

ANALÍTICA
Grau alcohòlic: 11.5%
PH: 3.04
Acidesa total: 4.2 g/l

NOTA DE TAST
Vista: color groc pàl·lid, despreniment de petites bombolles.
Nas: aroma fresc i amb notes de fruita de poma, cítrics.
Boca: sec i suau, escuma perfecta sense excés de carbònic i acidesa equilibrada.

MARIDATGE
Temperatura de consum de 6-8ºC.
És aconsellable per a qualsevol aperitiu, àpat de principi a fi, planxa, guisats, amb postres no excessivament dolços macedònia, pastissos, crema catalana.

PVP 11€
Podeu comprar-lo aquí.