Cérvoles Celler Anyada 2024

seguim la vinya a Les Garrigues #CostersdelSegre

Joel Díaz (Cérvoles Celler)

Finca Oliveres

Gotim de Macabeu

d’aquesta parcel·la en surten el macabeu i el chardonnay que formen part del cupatge del Cérvoles Blanc

La Pobla de Cèrvoles /Redacció, 26 de juny de 2024

A les Garrigues la sequera segueix castigant de valent aquesta terra acostumada a una pluviometria escassa. El que passa és que són ja tres anys d’una precipitació més escassa del normal i la terra i les plantes ho acusen.

Mentre arribem a la vinya en Joel Díaz, el responsable del Celler m’explica la amb xifres la magnitud d’aquest estrès hídric: 280 litres caiguts l’any 2022, 255 en tot l’any 2023…quantitats que són més pròpies d’un clima desèrtic i molt inferiors a la mitjana garriguenca, ja de per si minsa. “En el macabeu de vinya vella patim un 20-25% de mortalitat en ceps”. El subsol s’ha quedat eixut després de tres anys tan secs i la vinya vella, d’arrels fondes, no troba l’aigua que necessita. I enguany, les pluges que han sigut el miracle del Penedès i l’Empordà, han passat de llarg aquí a les Garrigues i al veí Priorat.

A Cérvoles i a Tomàs Cusiné practiquen una viticultura ecològica i un maneig de l’ecosistema agrari destinat a millorar la qualitat orgànica de la terra, a augmentar la part carbonatada dels sòls per retenir de manera sostenible la preuada humitat.
Els adobs són orgànics amb fems naturals de granges de proximitat i miren d’estimular en el compostatge la fermentació anaeròbica per augmentar el carboni del compost i millorar la qualitat del fem.

A la vinya tractaments sempre ecològics i també ruixades amb les argiles de caolí a les fulles per reduir els efectes tèrmics de les dures insolacions d’aquestes terres. Tardor-hivern deixen coberta estacionària a la vinya i després fan un picat suau de la coberta vegetal mirant que quedi només herba seca que protegeixi una mica la terra de l’evaporació i si plou, que ajudi en la retenció de l’aigua.
 

En Joel em mostra a les plantes i fruits els estralls de la sequera: menys desenvolupament vegetatiu, gotims escassos i amb poc desenvolupament dels grans de raïm. “Enguany, en macabeu veremarem gotims de 100 grams quan en una anyada normal en fan 200-250, em diu”.
 
La verema. serà segurament entre finals d’agost i primers de setembre en funció de les calorades d’agost. La quantitat minsa, la qualitat molt bona.

Saber-ne més?
>> web:
https://cervoles.com/
>>
https://www.instagram.com/cervolesceller/

Saber-ne més del Grup Tomàs Cusiné a paísdevins?
>>https://paisdevins.com/tomas-cusine-anyada-2024/
>> https://paisdevins.com/festa-major-castell-del-remei/
>> https://paisdevins.com/programacio-destiu-a-castell-del-remei/

Cérvoles Celler
Cervoles_celler

Cérvoles Celler és el repte que va emprendre Tomàs Cusiné fa ja 20 anys amb el propòsit de retre homenatge a un territori vinícola ancestral, recuperant una pràctica que en aquells dies no propiciava major interès en el món del vi: la viticultura de muntanya.Habituat a treballar la vinya a les planes d’Urgell -al Castell del Remei, la propietat que la seva família va adquirir el 1982- Cusiné va viure el descobriment de les vinyes de La Pobla de Cérvoles com una autèntica revelació, una immillorable oportunitat per replantejar el seu treball com a viticultor, assumint un profund compromís amb el paisatge de Les Garrigues i amb la seva gent.

El projecte representava, també, un retorn als orígens, sense que això impliqués donar l’esquena als avenços tecnològics del present (i el futur). Així, el 1997, naixia Cérvoles Celler, un celler concebut per produir vins de finca de gran qualitat, que fossin una clara expressió del territori en el qual es conreen i amb la mirada orientada cap al més alt: el primer projecte de viticultura de muntanya que es va concebre a Catalunya.
Per la seva excepcionalitat i per la seva vocació d’elaborar vins de finca, Cérvoles Celler pertany, des dels seus inicis, a la reconeguda associació Grandes Pagos de España.