Edetària Anyada 2024

seguim l’anyada a la Terra Alta

Oriol Lliberia (Edetària)

Parcel·la de garnatxa blanca a la Finca el Mas

el quallat de la garnatxa blanca

vinya de garnatxa blanca d’on prové el Via Edetana blanc

Gandesa /Redacció, 13 de juny de 2024

Ha plogut fa un parell de dies, poc, al voltant de 14-18 litres, a la Terra Alta, suficient per notar la terra una mica menys assedegada. Bufa una mica de cerç i l’ambient és agradable quan arriben en Joan Àngel i l’Oriol, el seu fill.

Fem un cafè mentre parlem de com va l’anyada, de la sequera que al Priorat i a la Terra Alta, segueix impactant en la terra. Per sort, em comenten, Edetària fa temps que té implantat el reg de suport. I això, perquè malgrat treballar amb les varietats autòctones i per tant, ben adaptades al clima sec de la zona, la falta de precipitació ha assecat completament els subsòls, i la vinya, especialment la vella, ho hagués patit de valent sense l’ajut del reg.

Garnatxa blanca, què sinó?
Seguirem l’evolució de la parcel·la GB-1, vinya de Garnatxa blanca de la Finca El Mas, 0,8 Hectàrees amb sòls molt calcaris, derivats dels sediments de l’antic mar que fa milions d’anys ocupava aquest espai.
Ja a la vinya, l’Oriol em remarca l’especificitat de la Garnatxa blanca a la comarca, que n’aplega 1/3 part del total mundial.
En aquests moments la GB-1 està acabant el quallat de manera satisfactòria i en uns dies tornaran a posar en marxa el reg.
A les vinyes hi tenen sensors en profunditat als sòls i també sensors a la mateixa planta, en un projecte innovador per seguir a la saba l’estrès hídric del cep.
De moment, la previsió per la collita d’enguany és força bona.

Saber-ne més?
>> web:
Celler Edetària
>>
https://www.instagram.com/edetaria/
Saber-ne més d’Edetària a paisdevins
>> https://paisdevins.com/edetaria-la-terrenal-vi-blanc/
,

Edetària, Via Edetana blanc

D.O. Terra Alta
Varietats
Garnatxa blanca (100%)
Grau 13,5%
Temperatura de Servei
10-12º

Elaboració
Vi elaborat amb un 100% de Garnatxa Blanca procedent de vinyes velles de parcel·les seleccionades plantades en terrers de “panal” i “tapàs”. Cada parcel·la fermenta per separat per afegir més matisos. Un cop finalitzada la fermentació es realitza el ensamblatge, rebent la meitat del vi una criança de quatre mesos en bótes de 500 litres i l’altra meitat es treballa en les seves mares fines per extreure la màxima expressió varietal,

Nota de tast
En nas destaquen les notes florals (flor d’ametller i anisats) i la fruita blanca, amb un toc mineral. En boca és ampli i potent, on els elements aromàtics estan ben integrats, cremós, fresc, mineral i elegant.


Reconeixxements
92 Suckling
91 Peñín
90 Tim Atkin

PVP 13,50 €
>>>Pots comprar-lo aquí.