seguim l’anyada a la Terra Alta
Finca Massaloca
vinya de garnatxa negra i peluda de 18 anys
Viticultura ecològica a totes les vinyes del Celler
Batea/Redacció, 21 d’agost de 2024
Són les 8 del matí i l’Esteve Arrufí m’espera al Celler per anar cap a la partida de Massaloca, sortint de Batea i en direcció a Vilalba dels Arcs. És una vinya de 18 anys, bàsicament de garnatxa negra amb algun cep de garnatxa peluda barrejat. Pel camí l’Esteve m’explica que garbí i cerç són la gran sort de la Terra Alta. El cerç que bufa de terra cap a mar, és sec i fred i saneja la planta evitant el creixement dels fongs; el garbí es la benedicció que arriba del mar les caloroses tardes d’estiu. La seva frescor marina refresca la vinya des de les 4-5 de la tarda fins la matinada, tot facilitant unes maduracions graduals, ideals per als vins de qualitat que dóna aquesta terra.
L’Esteve ve de família pagesa on treballaven principalment els tres cultius típics de la zona: ametlers, olivera i vinya i als 14 anys va començar a treballar al celler que tenia el seu tiet a Batea. Després, al 2016, juntament amb la Sol, la seva dona, inicien el projecte del Celler Arrufí amb l’objectiu de fer vins de qualitat que expressin varietats i terroirs de la comarca i en ecològic.
La vinya, amb reg de suport, “la rego el mínim possible perquè m’interessa qualitat i no quantitat” em diu l’Esteve. Les vinyes del Celler Arrufí estan totes treballades en agricultura ecològica i certificades com a tals pel CCPAE, exactament com fan amb les feines de vinificació a la bodega. La climatologia de la Terra Alta juga un paper determinant en la sanitat de terra, ceps i fruits, “cerç i garbí són mitja collita, sobretot el garbí que refresca la vinya tardes i nits d’estiu i permet unes maduracions excel·lents dels raïms”.
LA VINYA MASSALOCA
L’Esteve m’explica que així és com en diuen a Batea d’aquesta partida de terres que visitem i quan hi arribem hi bufa un cerç suau : sempre el vent protector de la vinya! “Del 2008 al 2024, només he fet 4 tractaments amb coure, el primer al 2008 perquè començava i per si de cas, després vaig veure que no era necessari. Els altres tres van ser el fatídic 2020, any de pandèmia i de pluges interminables a la primavera que van trinxar milers d’hectàrees de vinyes arreu de Catalunya amb el míldiu. Des de llavors cap més”. El coure, com el sofre són tractament en “superfície de la planta”, és a dir, no penetren a la saba , ni al fruit i per això estan autoritzats en ecològic. El seu inconvenient pel pagès és que si s’apliquen i després plou, és com si no haguessis fet res!
“Són ceps són massa alts pel meu gust” em comenta l’Esteve, “coses de ser novell “pecats de joventut”. Són sòls pobres, argilo-calcaris i que donen poca producció en quilos però molta qualitat al fruis. El que vol l’Esteve. “Aquí sota, a 40-50 cm ja hi tenim roca i les arrels ja no poden anar més avall, però això afavoreix que la planta produeixi menys però amb millor qualitat, que és el que jo vull”. Tot i disposar de reg de suport, el fa servir el mínim necessari per a que la planta tiri endavant i prou : poca producció, pocs gotims, amb uns grans no massa grossos però que concentrin bé les característiques d’aquest terrer i paisatge.
L’Esteve comença el mostreig del raïm al llarg de tot el tros per començar a fer el seguiment de maduració. Arribats al celler comprovarà que el grau estimat li indica que la verema d’aquesta vinya ja està gairebé a punt. Sort amb el temps i bona collita, l’esforç de tota una anyada per fi al celler! 🙂
Saber-ne més ?
>> https://www.cellerarrufi.com/
>> https://www.instagram.com/cellerarrufi/
Els inicis del Celler Arrufí
Així va començar…
Esteve Arrufí ve d’una llarga tradició familiar vitivinícola. Després de gestionar durant molts anys el celler familiar va decidir crear un projecte propi on créixer i poder representar el que signifiquen per a ell les vinyes, la comarca de la Terra Alta i l’elaboració de el vi.
EL 2016 va començar la construcció del Celler Arrufí i, el 2019, l’Esteve i la Sol van emprendre aquest projecte personal del què també en forma part l’enòleg Joan Bada, que s’assegura que els nostres vins reflecteixin tot el que volem transmetre. Actualment, els seus fills, Francesc i Esteve són la nova generació de la família Arrufí.
Passió i tradició familiar
Ens definim amb tres ideals: família, grans vins i vinyes sostenibles. Innovem amb tècniques d’elaboració que respecten el procés del vi fundades en una llarga tradició familiar vitivinícola.
Estem orgullosos de tenir cura de les nostres vinyes amb els mètodes més ecològicament responsables.
Vins amb Criteri
El Celler Arrufí és un celler amb criteri propi. Elaborem vins amb la menor manipulació possible, purs, on la protagonista absoluta és la garnatxa que reflecteix la nostra manera de ser, el nostre territori i l’amor que sentim per la biodiversitat. Clarificació Vegana: No fem servir cap proteïna animal durant la clarificació de el vi.
Peu de cuba sense llevats industrials, sinó amb els propis del nostre raïm.
Cada dia estem més convençuts que treballar i evolucionar el conreu ecològic donarà la màxima expressivitat als nostres vins.
Vinyes i Celler certificats en ecològic pel CCPAE.