Castell del Remei Anyada 2024

seguim l’anyada a Costers del Segre

Tomàs Cusiné (Castell del Remei)

Vinya del Ton- Castell del Remei

Gotim de Sauvignon afectat per la glaçada

Vinya plantada amb varietat Sauvignon blanc d’on prové el Gotim Blanc

Castell del Remei /Redacció, 18 de juny de 2024

L’any 1982 Armand Cusiné, pare d’en Tomàs Cusiné, va comprar la mítica propietat del Castell del Remei. Aquesta magnífica hisenda que havia sigut propietat de la família Girona, impulsors entre d’altres del Canal d’Urgell, havia experimentat una llarga decadència des que als anys 50 del segle passat va deixar d’estar governada directament per la família.

Quan un jove Tomàs Cusiné, amb vint-i-pocs anys complerts, se’n fa càrrec, es troba amb 30 hectàrees de vinya en estat de semi abandonament i un celler amb un munt de botes que contenien vi que en el millor dels casos es podria qualificar de poca qualitat.
Així, els tres primers anys, la família Cusiné es dedica en cos i ànima a refer vinyes i celler: arrencant i replantant vinya nova, fent neteja dels vins, refent la bodega I començant a vinificar des de zero. “En tres anys ho vam girar com un mitjó”, diu en Tomàs.

L’any 1989 Castell del Remei torna a sortir al mercat amb els vins de criança de la primera collita pròpia del 1985.
Actualment, Castell del Remei té 45 hectàrees de vinya entre pròpies i les que té arrendades en viticultors de confiança d’altres zones de costés del Segre, principalment, en zones de viticultura de muntanya.

La filosofia del celler pel que fa a la plantació de vinyes és molt clara: les varietats blanques donen els seus millors fruits als terrenys del Pla d’Urgell, mentre que les negres ho fan en zones muntanyoses. Així doncs, al voltant del Castell del Remei i trobarem les varietats blanques predominants com són el Chardonnay, el Sauvignon blanc i el Macabeu.

Vinya del Ton
Seguirem l’anyada d’aquest tros que està plantat amb sauvignon blanc. És una parcel·la molt gran plantada amb aquesta varietat l’any 2014. Gràcies al Canal d’Urgell aquí a la vinya no té cap problema per a vestir-se d’aigua però enguany les glaçades tardanes sí que l’han afectat de manera significativa. En Tomàs em mostra com ara la vinya torna a brotar després de la clatellada que va suposar aquesta gelada de primers de maig; de tota manera, la producció quedarà molt afectada i calcula que colliran uns 4000 quilos per hectàrea quan la mitjana d’un anyada normal està en els 12.000.


Saber-ne més?
>> web:
Castell del Remei
>>
https://www.instagram.com/castelldelremei/

Saber-ne més de Castell del Remei a paísdevins?
>> https://paisdevins.com/programacio-destiu-a-castell-del-remei/

Castell del Remei, Gotim Blanc


Blanc que destaca en boca amb una salinitat característica, reflex de la mineralitat dels ceps vells de Macabeu. Equilibri amb tota la seva amplitud. Per a gaudir, tant de peu i a copes, com també al voltant d’una bona i concorreguda taula. La seva informalitat atorga democràcia. Vins d’assemblatge, amb mestissatge, són l’eix d’equilibri i perfil polièdric buscat, que destil·len història, a la vegada que mostren avantguarda i modernitat sense oblidar les arrels en el seu origen.
D.O. Costers del Segre
Varietats
Sauvignon Blanc, Macabeu i Garnatxa blanca.
Tipus de vi
Blanc jove exòtic i fresc.
Grau 11.5%
Temperatura de Servei
6º-8º

Elaboració
Maceració pel·licular. Fermentació controlada en dipòsits d’acer inoxidable de les diferents varietats, per separat, a uns 16 ºC de temperatura. Treball de mares en inoxidable.

Nota de tast
Color daurat pàl·lid amb reflexos verdosos. Net i brillant amb notes de fruites exòtiques, florals i gustos de fruita blanca, que es tornen en fulles de figuera i poma àcida. Fresc, equilibrat i llaminer.

Premis
Peñín ’21: Anyada 2019, 89 punts.
Guia de vins de Catalunya: Anyada 2021, 9,16/10.

PVP 7,55 €
>>>Pots comprar-lo aquí.