Acústic Celler Anyada 2024

seguim l’anyada al Montsant

Albert Jané (Acústic Celler)

La vinya de l’Auditori, de macabeu

el quallat del macabeu

vinya molt vella de macabeu en un amfiteatre natural envoltada de bosc, que és un mirador privilegiat sobre la comarca

Marçà/Redacció, 17 de juny de 2024

Arribo al Celler Acústic cap al migdia i em trobo l’Albert enfeinat per dins, supervisant les tasques de neteja, de magatzem. L’Albert és infatigable, com una força de la natura, crec que no sap estar aturat.

M’ensenya el nou celler mentre em va explicant el perquè de cada cosa, cada disposició, les portes, la sala de criança…sorprenen l’ordre i la polidesa que hi ha per tot arreu: no importa si és el laboratori, l’espai de tast o el d’envasat, tot és endreçat i impecable. Un dels principis de l’Albert és aquest, fer el treball a consciència i ben fet, l’altre, gaudir fent el que fas.

La Vinya de l’Auditori
Amb el seu cotxe ens arribem a la Vinya de l’Auditori, una vinya molt vella de macabeu, a la carretera que va de Marçà a Capçanes, al tros de Marmellans. Són unes 4 hectàrees de vinya, on el coster vell, de només 0,7 hectàrees i dels anys 50 del segle passat és el que seguirem.

Certament, és un amfiteatre, amb una barreja de coster amb petits bancals fets amb la mateixa terra, on les vinyes s’arrapen a aquesta terra esquerpa per donar-ne el millor fruit.

L’Albert n’assenyala les petites barraques que hi ha a cada tros d’aquest paisatge, testimoni d’aquells anys durs, on s’anava al tros amb el matxo o la mula, i s’hi passava tot el jornal o fins i tot s’hi feia nit quan la feina escanyava més.
Són sòls pobres amb un component argilós important que dona més frescor al raïm. La vinya va patir molt la sequera del 2023, on de gener a agost només hi van caure 80 litres; per sort la tronada de finals d’agost va alleujar l’estrès hídric de les plantes i va permetre una millor maduració del fruit. Enguany, a aquesta vinya ja hi han caigut entre 160-180 litres, que suposen un respir per la manca d’aigua desesperada que patien ceps i terra.
Són ceps molt vells, amb una producció baixíssima però d’una qualitat exquisida que l’Albert mima i preserva en cada anyada. Esperem que la pluja i les tronades d’estiu facin acte de presència sense fer mal i la collita, que serà minsa, arribi a bon port.

Saber-ne més?
>> web:
Acústic Celler
>>
https://www.instagram.com/acusticceller/

Acústic Celler, Auditori BlancD.O Montsant

Vi que ens transporta al Montsant amb la profunditat de les vinyes velles que pateixen el clima extrem i els terrenys pobres i durs.
Vi de paisatge i sensacions realment especials fruit d’unes vinyes molt molt velles màgiques de 3 vinyes de 3 varietats diferents: garnatxa blanca, macabeu i pansal (xarel.lo). Gaudint d’aquest vi un té la sensació de pau espiritual i equilibri emocional experimentat en un auditori escoltant música acústica.

VINYA. Vi elaborat de vinyes velles.
Les tres finques més velles: Garnatxa blanca (76%) de la Finca Valsellada (any 1940), Pansal (19%) de la Finca La Serra (1936) i Macabeu (5%) de la Finca Tros de Marmellans (1952)

ELABORACIÓ.
Respectant molt el raïm, busquem l’expressivitat varietal d’aquests raïms autòctons fent una maceració pel·licular a 8-10oC durant 2 dies. Fermentat en ou de ciment, fudre de roure francès de 1500 litres i botes de 400 litres. I criat amb les seves lies durant 10 mesos.

IDENTITAT.
Forma d’Auditori i amfiteatre on es simbolitza la profunditat i l’espai de l’equilibri emocional, la pau espiritual i el pensament i la filosofia universal.

NOTA DE TAST.
Color molt intens per la maceració, envelliment i el treball de les mares. Aromes fruitosos cítrics, especiats de sotabosc mediterrani (fonoll, farigola…) i aromes cremosos (de l’envelliment del vi amb les mares). En boca greixós, profund, potent, gras, intens, fresc amb bona fruita cítrica, tacte especiat i cremós. Posterior gust llarg i intens.

PREMIS.
Auditori Blanc 2021, ecològic.
94/100 punts Guía de Vinos y Aceites 2023
93+/100 punts per Miquel Hudin 2023 93/100 punts Wine Advocate 2022 (Robert Parker)
93/100 punts Tim Atkin and Fintan Kerr, Catalunya Special Report 2024
93/100 punts Guía Vivir el Vino 2024 92/100 punts Guía Peñín 2023
9,62/10 punts La Guia de Vins de Catalunya 2024
Medalla d’Or al Giroví 2023

P.V.P. 25€

Podeu comprar-lo aquí