festa de la verema a òdena & festa de la vinyala

verema 2018 als cellers, caves i terrers catalans: festes, enoturisme, tast, visites, gastronomia i maridatges...

 
 

vinya, verema i vinyala a l’Anoia

 

Festa de la Verema de l’Anoia a Òdena

Diumenge 15 de setembre de 2019, Òdena, l’Anoia. La Festa de la Verema és el complement a la Fira de la Vinyala que tanca l’estreta relació que té la vinya, les barraques de vinya, el vi i les vinyales. Des de fa dos edicions hi col·labora l’Associació de Viticultors d’Òdena, agafant el relleu a l’Associació de Veïns de la Guixera que tants any havia col·laborat.

Festa de la Verema 2019

a Òdena


Diumenge 15 de setembre de 2019, Òdena, l’Anoia

Festa de la Vinyala i Festa de Verema a Òdena 15 de setembre

Estem en marxa amb l’edició de La Vinyala 2019! Com sempre amb el cargol vinyala com a protagonista, amb degustacions, tallers infantils amb cargols, venda d’utensilis per a cuinar cargols…


Preneu nota i no us en perdeu res. De moment tenim la confirmació de les següents activitats:


 1. Degustació gastronòmica de plats cuinats amb vinyales per restaurants d’Òdena i de l’Anoia. La degustació de plats es realitzarà a la Plaça Major a partir de les 10 del matí, comprant directament les tapes i els vins als expositors. Hi haurà diferents degustacions de plats elaborats amb vinyales, embotits, formatges, vi, cervesa i cava (hi haurà copa de vidre commemorativa) i l’adquisició de carmanyoles.

 2. Vinyales cuinades per endur-se a casa. A més de les degustacions,us podreu emportar vinyales cuinades a casa amb carmanyoles que trobareu a la fira.

 3. A més dels restauradors que serviran les degustacions de vinyales, la Confraria de la Vinyala i el cuiner Josep Vivancos del Restaurant Samuntà, cuinaran grans paelles de vinyales perquè tothom pugui degustar-les. Només la compra d’aquestes serà a través de Vinyalons (la moneda de la fira que s’ha de bescanviar), la resta de degustacions serà directament amb euros a cada expositor.

 4. Festa de la Verema. A les 11 hores al Parc de la Font,

 5. La Festa de la Verema forma part des del 1995 de les festes tradicionals d’Òdena i des de 2012 forma part dels actes de la Fira de la Vinyala. Els assistents a la demostració de la verema podran tastar el most resultant del procés.

 6. Mostra de productes i artesania alimentària de l’Anoia.

 7. Mercat del Cargol. A la Fira hi trobareu productors de cargols, estris emprats en el món del cargol com cargoleres, llaunes, cassoles… i productes amb el cargol com a protagonista: com bijuteria, decoració…

 8. Activitats infantils. Curses infantils de vinyales, jocs de la vinyala i tallers.

 9. Mostra d’arts i oficis. Demostracions d’antigues activitats i oficis vinculats amb el cargol com cargols de forja o escultures de cargols amb fusta…

 10. Atorgament dels Premis Vinyala d’Òdena. A les 12h al Parc de La Font. Reconeixement a la iaia i l’avi de més edat del municipi. Per tercer any consecutiu, també es donarà un reconeixement a les parelles d’Òdena que han complert 50 anys o més de casats.
  Hi haurà un premi a la millor tapa segons el jurat format per la Confraria de la Vinyala, Confrérie de l’escargot de Rousillon, el cargol graciós del barri de Gràcia de Barcelona i presidit pel xef Josep Manel Vivancos Salas del Restaurant Samuntà d’Òdena. Premi a la millor tapa segons votació popular.

 11. Premi “Troba la vinyala esquerrana”. Qui trobi una closca que giri al contrari de les agulles del rellotge obtindrà de premi el poder gaudir de tots els sopars de la Confraria de La Vinyala durant un any.

 12. Actes i activitats presentats per l’animador Pep Calau


http://www.firadelavinyala.cat/____________________________________________Òdena estava inclosa a la zona vinícola penedesenca i exportava la seva producció. Encara es conserven als pendents, algunes de les terrasses que servien pel conreu de la vinya. La plaga de la fil·loxera de finals del segle XIX i principis del XX va afectar fortament l’agricultura del municipi.


Actualment l’activitat agrícola és de secà, cereal, olivera i vinya. Òdena compta amb importants elaboradors de cava i vi (Caves Bohigas de la finca Can Macià i Vicens Puiggròs) a més d’algunes cases de pagès que encara es fan els seus vins, misteles, ratafies, quines, etc.


L’any 1995 es va voler mostrar a la població les arrels dels nostres avantpassats en l’elaboració del vi. Va ser l’Associació de Veïns del Carrer de la Guixera, amb la col·laboració de les pubilletes i hereuets d’Òdena i de l’Espelt que any rere any, el més de setembre i més concretament per la Diada, que fan una escenificació del procés d’elaboració del vi a l’antiguitat, de com es trepitjava el raïm, com es premsava, com obtenien el most i com el posaven a la bóta.


Els assistents a la demostració de la verema podran tastar el most resultant del procés En acabar l’acte, com és costum, es sortejarà la bota amb el most acabat d’obtenir que barrejat amb alcohol de vi al cap d’unes setmanes serà una magnífica mistela.


L’artesania, el lleure i la gastronomia són els altres elements bàsics d’aquesta nova fira.


L’objectiu és promocionar una nova fira a Òdena amb la denominació d’un producte típic del municipi, LA VINYALA o ‘cargol de les vinyes’, acompanyat d’una oferta de productes artesanals. En una primera fase, es volen atraure a Òdena visitants i clients provinents d’Igualada i municipis propers. D’aquesta manera es vol potenciar el comerç i l’hostaleria locals i fer d’Òdena, i per extensió la comarca de l’Anoia, un referent en tots els àmbits que envolten la vinyala.

Oferta gastronòmica


La presència de restaurants acreditats i de qualitat es considera un element important en aquesta Fira on s’ofereix una proposta gastronòmica de qualitat amb la modalitat de degustació. S’acompanyarà de postres, cervesa, vi i cava elaborats a Òdena.
La Vinyala

La vinyala és la varietat de cargol més apreciada culinàriament a Òdena i a la comarca de l’Anoia. Aquesta varietat de cargol, també anomenat cargol de les vinyes ha pres la denominació peculiar i pròpia de vinyala i forma part de l’entorn natural del nostre territori. En altres zones de Catalunya també és conegut com el cargol cristià i, fins i tot, com el cargol jueu. Tot i que actualment encara a Òdena hi ha vinyes i bodegues de renom, l’extensió de vinya havia estat un correu importantíssim en el passat. Així, la vinya i els marges de pedra seca que envolten les vinyes són l’hàbitat natural de les vinyales.www.firadelavinyala.cat
 

+ viu la verema 2019 a Paísdevins+ FESTES DE LA VEREMA 2019


De finals d’agost a l’octubre !

Llegiu-ne més+ ACTIVITATS DE VEREMA ALS CELLERS


Tast de vins, nits de vins i música, visites a les vinyes...

Llegiu-ne més+ VEREMA 2019 EN DIRECTE


Entrevistes i reportatges als cellers més

representatius del país...

Llegiu-ne més+ FIRES I MOSTRES DE VINS A CATALUNYA


Fires i mostres de vins i gastronomia i música...

Llegiu-ne més+ NITS DE VINS, MÚSICA I CULTURA


Juliol i agost de 2019. Divendres Divins, EnViu Valls,

Llegiu-ne més


 

PORTADA