llopart original 1887 corpinnat, el secret de les flandes

milllors cellers catalans / heretat llopart de subirats / vinyes singulars del paratge de les flandes

 
 

Original 1887, el secret de “les flandes”

 

Descobrint les vinyes singulars de les Flandes

Dimarts 25 de juny de 2019, Llopart Vins de Terrer, Subirats, l’Alt Penedès >>

L’Heretat Llopart ha presentat als professionals dels vins i crítica especialitzada, el paratge de les vinyes singulars de les Flandes, d’on hi surt el raïm per un dels caves més emblemàtics i reconeguts de la casa.


Vinyes singulars de Les Flandes

Heretat can Llopart de Subirats

Dimarts 25 de juny, Subirats, l’Alt Penedès >>


Original 1887

    Vinyes Singulars de Les Flandes


SITUACIÓ

Les vinyes singulars de Les Flandes es situen a l’Heretat can Llopart de Subirats, Alt Penedès, dins el Clos dels Costers, a la Depressió penedesenca i en l’extrem Oest de les muntanyes de l´Ordal. Està a una alçada de 380 metres sobre el nivell del mar.  Geològicament forma part dels contraforts adossats al Massís del Garraf, amb un subsòl caracteritzat per l´aflorament de materials sedimentaris del Miocè (d’entre 16 i 20 milions d’anys d’antiguitat)  i roques carbonàtiques del Cretaci inferior (d’entre 100 i 145 milions d´anys) . Pel seu passat com a braç de mar primitiu que va patir diversos avançaments i retraccions, hi trobem estrats amb restes de fòssils marins costaners,  esculls coral·lins i estrats de sedimentació d’antics barrancs, rius, deltes i petites llacunes (pàgines 5,6 i 7).


L’entorn és un enclavament envoltat d’un immens pulmó verd de matollars silvestres i boscs mediterranis   de pins i alzines. Està  declarat i protegit com Espai d’Interès Natural.


Conforma un ric mosaic de flora i fauna, amb una gran varietat de plantes aromàtiques i medicinals i on cal destacar la presència d’espècies de vertebrats típicament forestals (teixó, esquirol, porc senglar, llebre, musaranya, ratpenat, pit-roig, pica-soques, àguila cuabarrada, gamarús, sargantanes, ...) i una gran prevalença de  comunitats d’invertebrats.TERRER DE LES FLANDES

Les Flandes és un indret format per un formidable amfiteatre de vinyes, elevat damunt d’una gran  paret vertical de roca calcària, de més de 12 metres d’alçada. A causa de les filtracions d’aigua de pluja, a la paret rocosa s’han produït uns espectaculars despreniments de roca que permeten accedir i examinar,  de forma absolutament excepcional, al subsòl de les vinyes situades a sobre mateix.  


El sòl és moderadament profund, de pH bàsic i molt evolucionat. Té textura de mitjana a fina i un bon equilibri mineral, amb l´acumulació de carbonats en les capes mitjanes. El nivell de matèria orgànica és baix.  Fins als 65 centímetres de profunditat  presenta nombroses cavitats i galeries degudes a l´alta activitat de la fauna autòctona.


El pendent dels terrenys en forma de costers  eviten l’acumulació de l’aigua de la pluja, obligant al cep a  un fort desenvolupament vertical de les arrels buscant la humitat, aprofitant les esquerdes que es troba en la roca calcària. Aquest fet permet que els ceps mantinguin una producció i qualitat estables,  fins i tot en anys de sequedat extrema.


MICROCLIMA

Les vinyes gaudeixen d’orientació Nord, a l’obaga, amb una insolació solar matisada. 

L’alçada respecte els terrenys dels voltants i la fàcil entrada dels aires més frescos procedents del Nord, donen lloc, durant les èpoques més caloroses,  a un elevat contrast tèrmic nocturn, factor  que afavoreix una lenta maduració dels raïms. 

Aquestes condicions tan especials ens regalen una òptima expressió aromàtica, un desenvolupament  fenòlic complet i l’assoliment de bons nivells de sucres, mantenint al mateix temps, unes altes acideses que són imprescindibles per als llargs envelliments en ampolla que assoliran els vins.

El vent de Llebeig, vent del Sud-oest procedent de la costa del Baix Penedès, ens arriba durant les tardes d’estiu, com aire de marinada carregat d´humitat. Aquest aire humit té 2 beneficis per a les vinyes: com aportació hídrica en els dies més calorosos i secs pel fenomen de condensació nocturna i com moderadora de les temperatures de l´entorn per evaporació matinal.VINYES VELLES

Com també a la resta de l’Heretat, totes les vinyes es troben envoltades per zones silvestres i de bosc mediterrani. La gran biodiversitat existent proporciona protecció natural als ceps enfront de les malalties vegetals, permetent-nos un conreu natural, amb plantes sanes i resistents. El conreu es fa seguint els criteris orgànics i ecològics més estrictes, igual que a la resta de les 95 hectàrees de vinya de l´Heretat can Llopart de Subirats.


Les vinyes de Les Flandes foren plantades en les dècades

de 1940 a 1960. Tenen una producció aproximada d'uns 

4.000 kg/ha. (menys de 1,5 kg per cep).


  1. Vinya del Ticu (plantada l’any 1960), varietat Montònega. És l’adaptació fenotípica de la varietat Parellada  als terrenys de muntanya.  Es el raïm més delicat, requerint una acurada feina de poda en verd i de gestió vegetativa. A Les Flandes, per les seves peculiars condicions, es fa possible obtenir-ne vins amb un gran potencial d´envelliment i amb una finesa excepcional.

  2. Vinya del Pere de can Ros (1941-1954), varietat Xarel·lo.  És la vinya amb menys producció,  i proporciona raïms amb elevats nivells de sucres i d´acidesa.  Aporta perfils minerals i una insòlita salinitat al vi.  És l´estructura del cupatge.

  3. Vinya de l’Isidoro (1955), varietat Macabeu.  Origina aromes subtils i elegants, un  persistent equilibri gustatiu i  un envelliment molt estable. És el principal responsable del complex ventall de matisos sensitius de l’escumós Original.LLOPART ORIGINAL 1887

Brut Nature Corpinnat

Anyada 2008

Origen: Vinyes singulars de Les Flandes. Heretat can Llopart de Subirats.  Vinyes de muntanya, a una alçada de 380 metres snm.

Agricultura orgànica

Corpinnat - marca col·lectiva UE

Varietats de raïm:   Montònega 50% (vinya del Ticu, plantada el 1960), Xarel.lo 25% (vinya del Pere de can Ros, 1941-1954), Macabeu 25% (vinya de l´Isidoro, 1955)

Verema manual. Selecció de raïms en el moment de la recol·lecció.

Grau alcohòlic (%vol.): 11.8º

Sucres reductors (gr/L): <3

Criança mínima en ampolla de 120 mesos. Poignetage en rima, realitzat a mitjan envelliment.

Remogut manual en pupitres.

Consumiu a 8ºC

Nombre d’ampolles: 1887


ORIGINAL 1887

Llopart Original 1887 va néixer amb el desig de perpetuar els costums i tradicions vitivinícoles familiars del segle XIX. S’elabora respectant al màxim tota la metodologia artesanal i tradicional, en homenatge a la primera ampolla feta per la família l’any 1887.


ANYADA 2008

Insolació anual de 2.410 hores, lleugerament per sota de la mitjana anual. Al llarg de l’any agronòmic, les temperatures mitjanes foren de les més baixes de les últimes dècades, exceptuant el mes d’agost. La pluviometria  va ser de 740 litres,  superior a les dades habituals, amb pluges concentrades principalment als mesos de maig i octubre.


NOTA DE TAST

Llopart Original té una gran profunditat aromàtica, amb tons de fruita blanca madura i mel,  i amb una notable presència de notes de criança com el brioix, torrats, mantega i fruits secs. Gust potent, acidesa arrodonida, molt ampli. De la Montònega es poden extreure extraordinàries notes d’envelliment i pinzellades de complexa evolució, conservant alhora una bona frescor i una subtil vivesa. Té un post gust delicat i persistent, de gran recorregut i un final voluminós.


  

 

  Llopart + notícies a paísdevins...Corpinnat abandona la DO Cava

CORPINNAT és una Marca Col·lectiva de la Unió Europea nascuda amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos elaborats al cor del Penedès, a partir de raïm 100% ecològic collit a mà i vinificat íntegrament a la propietat. 

©fotos:

Heretat Llopart

+ notícies a paísdevinsLlopart Original 1887

Vinyes Singulars de Les Flandes

De l’Empordà al Priorat, de la Terra Alta als Pirineus, del Camp de Tarragona a Alella..Cellers, caves, vins i vinyes per conèixer, visitar i tastar.

Llegiu-ne més
actualitat institucionalEduard Sanfeliu i Giró nou president de

la Confraria del Cava

Dijous 7 de març de 2019, Torreramona, l’Alt Penedès. La Confraria del Cava de sant Sadurní ha escollit nova junta i nomenat n’Eduard Sanfeliu com a president per aquesta nova etapa plena de reptes professionals.

Llegiu-ne més

Amb nom propi a paísdevinsNou tast solidari de Vi per Vida a Juneda

Diumenge 7 d’abril de 2019, Juneda, les Garrigues. Els tastos solidaris del sommelier Xavi Ayala han marcat una nova data al calendari per gaudir del tast i ajudar en la lluita contra la metàstasi del càncer.

Llegiu-ne més


 

PORTADA