vins blancs / seleccions d’estiu #xarel·lo #dopenedès

millors vins blancs de catalunya per al bon temps

 

frescor d’estiu, frescor de #xarel·lo penedès

El xarel·lo reivindicat i demostrant anyada rere anyada que en mans dels nostres viticultors es capaç de fer-se un lloc entre els grans vins blancs de referència mundial. Les generacions d’homes i dones que treballen a la vinya i als cellers, les més ben preparades en els 2.000 anys llargs de vins a Catalunya, porten el xarel·lo a rebre el reconeixement dels aficionats i professionals dels cinc continents.

Comencem amb aquesta primera selecció de xarel·lo en versió monovarietal i amb un terrer Penedès al 100% : amb bóta o sense, amb àmfora d’argila, amb cupatges de xarel·lo blanc i xarel·lo vermell, ecològics, biodinàmics..per a tots els gustos però sempre amb l’emprempta personal de la gent que els fa possible.

En les properes setmanes, més blancs per delir-nos amb la frescoreta de l’estiu : picapolls blancs, i garnatxa blanca, macabeus, parellades, sauvignons, cupatges en blanc i alguna raresa deliciosa de les que aquest País ens dona sovint. I és clar, hi haurà també una segona selecció de xarel·los ...

#frescordEstiu  #vinscatalans :-)


 1. ALSINA-SARDA-FINCA-LA-BOLTANA-BLANC-XARELLO-PENEDES

 2. CELLER-AVGVSTVS-XARELLO-VERMELL-DO-PENEDES

 3. CELLER-CASTELLROIG-TERROJA-BLANC-XARELLO-PENEDES

 4. CELLER-CREDO-ALOERS-BLANC-XARELLO-DO-PENEDES

 5. EUDALD-MASSANA-NOYA-AVI-TON-BLANC-XARELLO-DO-PENEDES

 6. CELLER-JANE-VENTURA-BLANC-SELECCIO-XARELLO-PENEDES

 7. CELLER-LOXAREL-A-PEL-BLANC-XARELLO-PENEDES

 8. MAS-BERTRAN-NUTT-BLANC-XARELLO-DO-PENEDES

 9. CELLER-MIQUEL-PONS-MONTARGULL-XARELLO-DO-PENEDES

 10. CELLER-ORIOL-ROSSELL-LES-CERVERES-XARELLO-DO-PENEDES

 11. PARES-BALTA-CALCARI-BLANC-DO-PENEDES

 12. FINCA-VILADELLOPS-XARELLO-XXX-VI-BLANC-DO-PENEDES 
PORTADA../PAISDEVINS/PORTADA.html
NOUS VINS../LLISTA-MILLORS-VINS-CATALANS/SELECCIO_NOUS_VINS.html
ENOTURISME../PAISDEVINS/ENOTURISME.html
AGENDAGOURMEThttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
FIRES DE VINS../PAISDEVINS/FIRA-DEL-VI-FESTES-DEL-VI.html
ENO-AGENDA../PAISDEVINS/AGENDA_ENO_GASTRONOMICA.html
CERCA CELLERS../PAISDEVINS/CERCA_CELLERS.html
PREMIS../PAISDEVINS/PREMIS-VINS-DE-CATALUNYA.html
FORMACIÓ-TAST../PAISDEVINS/FORMACIO_TAST.html
RESTAURANTShttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html

Varietats de raïm catalanes

#xarel·lo

Estiu 2015 >> El xarel·lo s’ha convertit en els darrers anys en l’estendard de la DO Penedès. , com ho ha estat de sempre de la DO Alella ( allà anomenat pansa blanca). Varietat mediterrània, arrelada a Catalunya, les Illes i les terres valencianes, el xarel·lo assoleix ara la seva majoria d’edat definitiva i de ser un acompanyant del cupatge del cava, ha passat a donar vins amb estructura i cos suficients per fer tot l’àpat amb ells. Grans vins per maridar amb grans plats.


Aquesta varietat té un caràcter herbaci i vegetal. Encara que presenta notes discretes de pera i poma verda, generalment no té les espectaculars aromes de fruita d'altres blanques, però ho compensa amb una major estructura en boca. Aquesta "força" de caràcter la fa idònia pel cupatge del cava, ja que atorga estructura i alcohol a les mescles més febles de parellada i macabeu.

Aquests darrers anys, el conreu, verema i vinificació del xarel·lo ha cercat la qualitat per damunt de la quantitat, deixant madurar millor el raïm per assolir vins amb més cos i components glicèrics - el caràcter gras -. S’han mimat les vinyes velles, que donen menys producció però més personalitat i s’ha millorat també la vinificació, amb maceracions amb les pròpies pells i arribant en alguns casos a la fermentació amb les seves mateixes mares.