celler clos i terrasses, gratallops - doq priorat

millors cellers de catalunya: closi terrasses de daphne glorian, pioners del renaixement del priorat

 
INICI PAISDEVINS../PAISDEVINS/PORTADA.html
ENOTURISME CELLERS../PAISDEVINS/ENOTURISME.html
MILLORS VINS i CAVA../PAISDEVINS/PREMIS-VINS-DE-CATALUNYA.html
SELECCIONS VINS../PAISDEVINS/SELECCIONS-VINS-I-CAVES-CATALANS.html
AGENDA i FIREShttp://gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/AGENDA.html
ANYADES & VINYA../PAISDEVINS/TERRA-I-VINYA.html
TAST DE VINS../PAISDEVINS/FORMACIO_TAST.html
RESTAURANTShttp://www.gourmetcatalunya.com/GOURMETCATALUNYA/RESTAURANTS.html
MARIDATGES../PAISDEVINS/MARIDATGES.html
LICORS I DESTIL·LATS../PAISDEVINS/MILLORS-LICORS-I-DESTILLATS.html

© SWISSAIR /  GOURMETCATALUNYA&PAISDEVINS

Al principi a Espanya i Europa els vins del Priorat no interessaven a ningú, la gent es burlava per desconeixement. Es negaven a tastar-lo".

D'aquesta manera, a Glorian no li va quedar altre remei que fer les amériques. "Clients dels Estats Units es van quedar tota la producció". Ara, després de la fama aconseguida, tothom vol tastar els seus vins. "He de ser honesta i reservar ampolles per a la gent que em va donar suport des del començament".


Distincions de prestigi

Les anyades del 94 i del 98 del Clos Erasmus ja van rebre una puntuació excepcional d´en Robert Parker, un 99/100, que va fer disparar la demanda del vi a tot el món.

Recentment, va tornar a entrar en la història. Dues noves collites, 2004 i 2005, van arribar a la puntuació de 100/100 a la revista de Robert Parker, 'The Wine Advocate': el Clos Erasmus 2004 i 2005 del Priorat.


Daphne no amaga la seva satisfacció: "No em queixo, estic molt agraïda. M'ha fet guanyar molt de temps, hauria necessitat almenys 10 anys de treball per aconseguir la mateixa fama, encara que és una paraula que no m'agrada. Des de fa 12 anys tinc les collites venudes abans d'embotellar.

Clos i Terrasses és un celler tan petit que durant deu anys va haver de viure gràcies a l’ hospitalitat de René Barbier a Clos Mogador. Avui ja gaudeix del seu propi sostre en el vell local d'un altre amic, Àlvaro Palacios, disponible des que aquest es va traslladar a la seva nova seu al costat mateix de Gratallops. 


EI Clos Erasmus és amb tot mereixement un dels vins de culte a tot el món.

“Vinyes de baix rendiment, un conreu pràcticament artesanal i una collita i criança exigents que donen  el caràcter distintiu d'un gran vi del Priorat”. No hi ha més secrets diu la Daphne quan li pregunten les raons del seu èxit. L'excel·lència en el seu cas està més que demostrada ja que només produeix unes 3.200 ampolles anuals del Clos Erasmus en la seva petita finca.


Va quedar al capdavant de tots en una relació de 984 vins tastats entre setembre de 2006 i gener de 2008.


Perfeccionista apassionada, veritable artesana del vi, eterna viatgera entre Carolina del Nord, Suïssa i el Priorat, Daphne Glorian és un dels grans personatges desconeguts als que el vi del Priorat deu tant al llarg d'aquest màgic decenni dels anys 90, el de la seva enlairament en l'escenari mundialNascuda a París el 1959, es va criar al cantó de Berna i la seva família materna procedeix de la zona de Zermatt (cantó del Valais).

Aviat va deixar la seva carrera de advocada per dedicar-se completament al vi. "Algú em va oferir un treball per casualitat en una empresa de vins. No en sabia res del tema", confessa a swissinfo.

"Allà va començar el meu amor, treballava amb vins de Borgonya. Als tres mesos era tota una addicció".

En una fira vinícola conèixer en René Barbier i n’ Álvaro Palacios. Li van comentar les idees que tenien per fer grans vins al Priorat. Daphne va vendre tot el que tenia i se'n va anar a aquesta remota i menuda zona de Tarragona  per elaborar vi.


Els inicis Hippies

Al principi de tot hi havia un ambient molt 'hippie' i elaboraven vins de manera conjunta. "Érem un grup d'amics que arribem al Priorat sense diners per a passar-ho bé". La gran fama assolida pels seus productes va suposar un gran canvi per a aquest grup de joves.

"Pensàvem que el Priorat podia donar grans vins, però comencem entre amics per divertir-nos i al cap de cinc anys ja van començar a venir els periodistes. Comencem a l'estil 'hippie' i ara ve gent del món sencer. De cop cal vestir bé perquè hem passat de Woodstock a la Scala de Milà ".

Ara passa entre 4 i 5 mesos a l'any al Priorat de forma alterna. "Vinc cada 6 o 8 setmanes i  2 mesos per a la verema". La resta està viatjant entre Europa i els Estats Units, encara que té la seva casa a Carolina del Nord.Clos Erasmus i Laurel

El 1990 va produir el primer Clos Erasmus de veritat. Gloria manté la forma tradicional de conrear vinyes. La biodinàmica permet treballar en harmonia amb la influència dels planetes i la gravetat que aquests exerceixen sobre la terra.

"La clau és aprofitar el millor moment per podar, tractar, embotellar i millorar la qualitat del vi".

Empra un sistema sostenible, a través de recursos naturals sense elements artificials. "No hem inventat res, els agricultors de la zona ho han fet sempre així. No és res de nou".

Només es produeixen 3.200 ampolles de Clos Erasmus i 4.300 de Laurel.


El Laurel s'espera que arribi a les 12.000 ampolles a la llarga. Na Daphne vol expandir més aquest últim, que es fa amb vinyes joves. "Vull tenir un vi més econòmic. Estic sorpresa pels preus actuals. No cal pensar que som grans artistes, el vi és vi i no una obra d'art".80% per exportació

El 80% de la producció s'exporta, en especial, als Estats Units i a Suïssa. També es comercialitza a Espanya, Dinamarca, Bèlgica, Suècia i Puerto Rico.


500 euros per ampolla

El preu de les ampolles arriba als 500 euros per unitat. "S'han disparat i no puc controlar el preu per l'especulació i la diferència és tremenda. És inevitable ja que és un producte molt escàs però aquests preus tan alts no són el meu objectiu"

 

Clos i Terrasses, pioner del renaixement del Priorat

Vilafranca del Penedès, 22 d’octubre de 2018.

Família Torres llança les Signature Wine Experiences, tres experiències enoturístiques de luxe adreçades als amants del vi que busquen  l’exclusivitat en els seus moments d’oci. Més enllà de l’habitual visita i tast de vins, el centenari celler familiar del Penedès ha dissenyat experiències personalitzades i de tracte exquisit al voltant als seus vins més emblemàtics per fer conèixer els detalls de la seva elaboració, evolució i tipicitat, oferint la possibilitat de tastar el vi directament de la bota o realitzant tastos verticals de diferents anyades de la mà d’experts sommeliers.

millors cellers de la DOQ Priorat / Gratallops